Mien Ruys

Wilhelmina Jacoba (Mien) Moussault-Ruys, beter bekend onder haar meisjesnaam als Mien Ruys (Dedemsvaart, 12 april 1904 - Deventer, 9 januari 1999) was een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect.

In Nederland kreeg ze de bijnaam Bielzen Mien omdat zij de voortrekker was in het gebruik van spoorbielzen in tuinen, iets wat vooral in de jaren zeventig bijzonder populair was. Zij werkte graag met rechte vormen: rechthoeken, vierkanten en heldere lijnen. Ze was in Nederland een van de eersten die zich als tuinarchitect serieus bezig hield met kleinere stadstuinen. Haar werk leeft voort in de Stichting Tuinen Mien Ruys, die in Dedemsvaart nog altijd een aantal tuinen in de stijl van Mien Ruys onderhoudt (de Tuinen van Mien Ruys). Deze zijn open voor bezoekers.

In 1954 richtte ze samen met haar man, de uitgever Theo Moussault, het kwartaalblad OnzeEigenTuin op. In 1958-1959 ontwierp zij voor en met Gerrit Rietveld de tuinen rondom het door laatstgenoemde ontworpen fabrieksgebouw van weverij de Ploeg in Bergeijk die tot de dag van vandaag als “dorpstuin” goed in stand is gebleven. Dat geldt ook voor de tuin van het Rosa Spierhuis voor oudere kunstenaars, die echter sinds 2008 wordt bedreigd door sloopplannen van de gemeente Laren.

 

Bron: wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mien_Ruys