Geschiedenis

Geschiedenis van de Mien Ruys Academie

Eind jaren 50 maakte Louis van Gasteren een film over het ontwerp en de bouw van Nagele onder de titel EEN NIEUW DORP OP NIEUW LAND.

EEN NIEUW DORP OP NIEUW LAND

EEN NIEUW DORP OP NIEUW LAND

Het dorp Nagele staat wereldwijd bekend als het voorbeeld van gedurfde, eigentijdse architectuur. De jonge architecten van De 8 en Opbouw (waaronder van Eyk, Rietveld, Bakema en Ruys) ontwierpen een dorp gekenmerkt door platte daken en een ruimtelijke opzet. De architecten wilden ‘binnen’ met ‘buiten’ verbinden voor een optimale kwaliteit van leven en wonen.

De tuinarchitecte Mien Ruys was verantwoordelijk voor het ontwerp van het groen in en rond Nagele.

 

Toen Louis van Gasteren in 2011 een tweede film over Nagele maakte, TERUG NAAR NAGELE,  constateerde  hij dat het groenontwerp  in het slop geraakt was. Het groenonderhoud moest weer op de kaart gezet worden en wel bij voorkeur in de geest van Mien Ruys uitgevoerd worden door vakbekwame hoveniers.

Gedreven door  dit idee benaderde Van Gasteren een aantal mensen, zoals Anet Scholma, de huidige directeur van het Buro Mien Ruys; Anne Dijk, directeur van het Groenhorst College te Emmeloord; Pi de Bruin, architect en mentor van het Onderzoekslab Nagele en Cecile Wedershoven, bewoonster van Nagele en lid Dorpsbelang.

Op 21 februari 2013 werd de stichting door bovengenoemden opgericht.

 

Voor het beleidsplan klik hier……

 

In nauw overleg met de gemeente Emmeloord, Groenhorst College Emmeloord en het bestuur van de Stichting werd een begin gemaakt met het starten van de opleiding De Mien Ruys Academie. Deze valt vooralsnog direct onder Groenhorst College.

Groenhorst College EmmeloordStalad

Groenhorst College Emmeloord

De link van de website is: http://www.groenhorstemmeloord-mbo.nl/opleidingen/nieuwe-opleidingen.aspx